Dont tell me who is HOT because i dont ever care . Thank you because be a good readers , and enjoy your reading pretty handsome ♥ !

good Followers ♥ !

thumbs up ?

♥ takbir bergema !



assalamualaikum semua ;)


okei .  basuh kaki , on lappy , tarik syimut . sekarang masa untuk update entry ! 
*berfikir sejenak . nak buaadd ayat dalam blogg ni susah jugak tahu ?*

hurm . okei act ni kan entry untuk 1st syawal 1432 H tahun 2011 . so , tak banyak nak cerita . just boleh upload picture jee kot . idea tak datang la bhhaai --'

alaa , nak tahu jugak jalan cerita ? biasa je beraya tahun nie . beraya kat rumah jee . pacik macik datang . bakar satay . ada satay ayam , daging dan rusa . fresh dari pekan #dekatrumahsebelahsuami --'

malam raya , sebuukk menolong ummy tercinta buadd rendang ayam . cucuk satay , isi cookies dalam balang raya dan semuanya . sampai 0300 am . biasalah , malam raya kena berkorban siket tidur tuu kan ? esoknya pada 1 syawal 1432 H , ummy dah kejut awal awal sebab nak pergi solat raya di masjid besar sultan haji ahmad shah . alahh , masjid besar yang dekat taman kerang tempat orang berbuka puasa atas padang bola tuh kan . tahu ? tahu diam . tak tahu  pon diam . nak cerita nih --'

mak aihh , gila ramai orang solat raya kat situ . #namadahmasjidbesarnegeri --'
sampai sampai , siap sedia nak solat . tapi , solat raya kali nie lebih sekijap dari solat solat raya sebelum ni . tak tahu kenapa . *pak imam lapau kott . astaghfirullah ajue . kau nihh ! 

dan , sempat lagi kami ..





bila dah siapp solat semua , balik rumah bersiap untukk ? untuk bakar satay . bukan nak bejalan raya pon . kan dah bagitahu tadi . macik pacik ajue yang datang rumah beraya kat rumah . setelah bersalaman meminta maaf , meminta ampunn , mengayat karangan seindah puitis ,  menitiskan air mata , berpelukan semua ,, kitorang mestilah bergambar kenang kenagan . jap , *asal ayat skema semacam ? --'

this my king and  my queen


tak cukup lagi family kami



act , banyak lagi picture 1st day syawal . tapi tak boleh nak upload . take time gila . tak tahu lah kenapa . mybe ramai yang tengah update blog kott . mata ajue pon dah macam daun yang layuu tak cukup air dah ni . mengantok tak payah cakap lah . dengan penatt nya . baru balik dari teluk cempedak . untuk entry teluk cempedak , nanti ajue update okei . follow lah ajue if nak tahu lebih banyak cerita . duwet raya kali nie pon meningkat setelah umur ajue yang semakin meningkat . BUT , yang maintain kepeng ! aiiiyooo --' terima kasih sebab still lagi bagi ajue duwet raya ;)


ladybird ♥

okei lah readers . rasanya setakat ni je ajue mampu menaip untuk entry kali ni . ni pon dah lewat malam . chow chin chow yooop !

SELAMAT HARI RAYA 







keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ semakin tibaa ;)

assalamualaikumm ;)






u'oll sihat ? alahh , jangan lah demam . nak dekat raya ni , kenalah sihat . nanti raya tak best demam demam . tak boleh makan lemang :) oke , 1st ajue nak mintak maaf sebab lama tak update entry . biasalah . bz kan , nak raya ? this year ajue tak balik kampung . sedih kan ? semua semua kawan kawan ajue dah beria ria nak raya , semua balik kampung . bila tanya ajue ? jawapan ajue , TIDAK .. ;(

takpa lah , atleast ajue beraya dengan family kan ? *bersyukur ;) act , ajue ni baru je balik dari bandar . makk aihh , 2jam lekat dalam bandar . dah macam apa dah . semua sibuuk shopping . ajue baru balik dari berbuka puasa dengan exschoolmate . bestt ! kat tanjung lumpur . lama tak jumpa diorang .

idham
fakh
minurr
alynn
aced
ayeh
khai
deen  

and

my hubby faiQ :)

tak ramai yang dapat datang . biasalah kitorang bukan lah bekerja lagi kan ? tadek transport . terima kasih yang dapat datang . okeh ?


untuk family ajue . ummy abah , kaklong abglong kakngah boy aien adeq semua . ajue mintak maap . ajue banyak buadd salah , terkurang ajar , degil , nakal semua . ajue memang keras hati siket . and for my mum . ummy lah mak terbaek yang pernah ajue jumpa dalam dunia nie . even ajue buadd apa pon kat ummy , tak pernah ummy bantah untuk kebaikan ajue kecuali keburukan ajue . mak mana tak sayang anak kan ? terima kasih jaga ajue dari mula mula ajue kenal dunia until now ajue belajar  kenal dunia . ajue sayang family ajue . sampai mati !



sempena hari raya yang akan tiba tahun nie ,  ajue ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua rakan-rakan blogger ajue, facebook, twitter, youtube, formspring, myspace dan segala jadah yang pernah mengenali ajue. ajue minta maaf kalau ajue selalu buat silap. ajue minta maaf kalau ajue ter ter ter buat something yang menyakitkan mata u'oll melihat. Maafkan ajue. ajue manusia biasa, tak pernah lari dari kesilapan. Walaupun nampak dan tidak nampak.


oke , lastly untuk honey madu ajue , bie faiQ . bb sayang b . bb tahu tahun nie banyak salah silap bb buadd . bb mengaku . salah silap bb . bb cuai , apa semua . oke . semperna hari raya nie , bb nak mintak maap dari hujung rambut sampai hujung kaki bb . halalkan semua makan minum bb . banyak benda bb belajar dari b . terima kasih . bb appreciate segala b kat bb , family bb . bb suka susahkan b . mintak maap tau . bb sayang b . jangan lupa duwet raya ! * sempat lagi kau nih =='

one more , HAPPY EID MUBARAK


with love ,

azuraine  ♥   


keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ lepas satu , satu pulak ?



salam heyhey ;)


act ,, hari nie ajue ada gembira , dan ada jugak rasa nak marah serta sedikit sedih .

1st , gembira sebab - jumpa ic yang 2 minggu dah hilang --'
2nd   ,  terasa nak marah sebabb kena toca bertubi tubi masa interview for practical .
3rd , sedih sedih sebabbb rindu honey maduu ;(


harinie penat gila sebab seharian ajue keluar pusing satu bandar kuantan nak cari tempat untuk practical .
 act , gembira sebab seharian kelas cancel . * hamboi , bukan nak blajar dah ajue ni kan ? 

huh , dengar dengar dengar . ajue nak  cita sikit masa ajue nak cari tempat practical tadi . tujuan ajue nak hantar resume jee . tapi dia nak interview terus . tunggu punya tunggu 2 jam . dengan panas , pening apa bagi . semua ada . masuk bilik neraka tuh , dan lalui sesi penginterviewan . --'

pergh , nama jea haji ! tapi , mulut hangat macam tahi ayam . tahu lah nak test kitorang . tapi agak2 lah . bukan ajue na cari tempat kerja sampai mati pon  ! tak luak ah tempat kau ! ajue tak pergi pon , tak rugi ajue lah . takpee . ajue lari dari tempat tuhh , then berusaha mencari tempat laen . kalau kita nak betul betul , TUHAN pasti tolong kita kan ? ya ampunnnggg , nak menanges kitorang bila di toca . macam macam . ' haji ' tuh mengutuk budak budak poly nya . hah , tuh yang tak boleh nak menahan sekali . rasa nak hempukk jea fail pooh ajue yang kerass atas kepala dia . tahu lah dia punya company . lecture kitorang sendiri cakap , practical ni belajar ! not too work harder !  hah , boleh buadd dosa atas kepala ajue macam nie dalam bulan bulan puasa nie . kali nih memang ajue betul betul hangin lah .

memang ajue budd muka tak bersalah , muka toyol waktu dia toca ajue . lantak dia nak cakap apa . patut lah tak de budak yang practical lagi kat dia . macam ni rupanya !
sejam ajue dalam bilik neraka tuh . panas , hot , hangin semuanya ada . huh , then bila tak tahan , ajue buadd kurang ajar , amek resume nak blaa . tenks haji ! tak luak kitorang tak amek tempat haji . terima kasih !

kbai . hangin lagi nih --'

keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ tak akan ! tak akan !


assalamualaikum .

Tiada siapa boleh musnahkan hubungan kami kecuali Allah yang Maha Berkuasa sahaja.

ajue sayang dia separuh nyawa ajue . ajue salah . tak pernah nak pikir pasal dia . betul cakap dia . ajue tak pernah nak sedar apa yang ajue buaad kat dia . maybe fikiran ajue ni pendek . tak pandai nak hargai dia kan ? apa lah ajue . tengok sekarang apa jadi ? tuhan dah balas cash ! biar ajue rasa . 

awak , saya tahu awak tengah baca entry kali nie . saya tak tahu nak cakap apa . just mintak awak maapkan saya jea . yea , saya salah , awak . saya sakit . otak saya waktu tu tak tahu nak bertindak macam mana . sebab saya terlampau sayangkan awak . keadaan saya yang hilang ic waktu tuh . saya dah macam orang hilang akal . menangis sepanjang masa . dengan saya rindukan awak . sampai seharian saya ponteng kelas . sampai saya kena brainwash , kaunseling . semua nya . semuanya sebab saya sayangkan awak . awak nak tahu ? ke mana saya pergi , semuanya tanya pasal awak . dalam pikiran saya , awak seorang ! bengkak lebam mata saya datang kelas , orang pandang pelik , orang cakap cakap . saya tak kesah pon , sebab semuanya kerana awak . saya tak kesah orang nak cakap apa pon . asal awak saya punya . hanya , tuhan jea tahu bagaimana perasaan saya masa tu . awak , saya tahu awak sayang kan saya lagi . awak pon tahu kan yang saya sayang kan awak lagi ?  waktu nie , saya berusaha untuk bersabar . teruskan dengan sabar saya di bulan puasa . saya tahu nie adalah ujian daripadaNYA . saya terima seadanya . apa apa pon , saya tahu kita boleh selamatkan lagi hidup kita . kita berusaha ye awak ! boleh kan ?


jaga diri . with full of love , bb  ♥




keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ Nuzul Al - Quran .

salam readers , ;)


harinie cukup hari ke 17 ramadhan kita berpuasa , alhamdulillah . pelbagai dugaan yang berlaku dalam hidup manusia kan ? padahal , hari nie lah hari paling bermakna bagi umat islam yang berada dalam dunia nihh . 

hari nuzul Al-Quran , iaitu hari penurunannya kitab Al-Quran di dunia ini

Allah SWT telah menurunkan al-Quran sebagai satu mukjizat yang membuktikan kerasulan Nabi Muhammad s.a.w. Dan kewujudan Allah SWT dengan segala sifat-sifat kesempurnaannya. Membaca al-Quran serta menghayati Dan mengamalkannya adalah satu ibadat. Ia merupakan satu kitab panduan hidup manusia Dan rujukan utama di samping sunnah Rasulullah. Al-Quran dinukilkan kepada Kita secara mutawatir, pasti Dan qat’i Dan ditulis mashaf yang Hari ini lebih dikenali sebagai mashaf ‘Uthmani. Adalah wajar bagi Kita umat Islam mengkaji sejarah al-Quran Dan perkara yang berkaitan dengannya. Penulisan ini akan mengemukakan satu perbincangan mengenai penurunan al-Quran (Nuzul al-Quran) salah satu aspek daripada pengajian ‘Ulum al-Quran’. Ilmu berkaitan Nuzul akan membicarakan mengenai cara-cara wahyu diturunkan, peringkatnya, tempat-tempat turunnya ayat-ayat al-Quran, masanya, awalnya Dan akhirnya. Berdasarkan ilmu tersebut, Kita dapat mengetahui ayat-ayat Makkiyah Dan Madaniyyah Dan juga mengetahui asbab al-nuzul.



  PENGERTIAN NUZUL AL-QURAN
 
Daripada segi bahasa, perkataan ‘Nuzul’ bererti menetap di satu tempat atau turun dari tempat yang tinggi. Kata perbuatannya ‘nazala’ (نزل) membawa maksud ‘dia telah turun’ atau ‘dia menjadi tetamu’. Sebenarnya penggunaan istilah Nuzul al-Quran ini secara majaz atau simbolik sahaja yang bermaksud pemberitahuan al-Quran. Tujuannya untuk menunjukkan ketinggian al-Quran.
 
Secara teknikalnya Nuzul al-Quran bererti penurunan al-Quran dari langit kepada Nabi Allah yang terakhir. Perkataan Nuzul dalam pelbagai wajah sama Ada kata nama, kata perbuatan atau lainnya digunakan dalam al-Quran sebanyak lebih kurang 290 kali. Sebagai contoh, “Dia yang telah…..menurunkan hujan.” (al-Baqarah:22), “Dialah….yang menurunkan Taurat Dan Injil.” (Ali Imran:3) Dan banyak lagi ayat-ayat lain.

 



CARA AL-QURAN (WAHYU) DITURUNKAN
 
‘Aishah isteri Rasulullah s.a.w. Meriwayatkan sebelum Nabi Muhammad diangkat menjadi Rasul, beliau bermimpi perkara yang benar lalu beliau menyendiri di gua Hira’ beribadah kepada Allah SWT untuk selama beberapa tahun. Di gua berkenaanlah baginda menerima wahyu yang pertama.
 
Harith bin Hisham, seorang sahabat Rasulullah s.a.w. Pernah bertanya kepada Baginda bagaimana Wahyu diturunkan kepadanya. Rasulullah menjawab,”Kadang-kadang wahyu datang kepada-Ku dengan gema (desingan) loceng Dan ini amat berat bagi-Ku, Dan sementara bunyi itu hilang aku mengingati apa yang disampaikan kepada-Ku. Kadang IA datang dalam bentuk jelmaan malaikat kepada-Ku merupai lelaki, bercakap dengan-Ku Dan aku menerima apa saja yang disampaikannya kepada-Ku.”




PERINGKAT PENURUNAN AL-QURAN
 
Para ulama menyatakan penurunan al-Quran berlaku dalam dua bentuk iaitu secara sekali Gus, Dan berperingkat. Walau bagaimanapun mereka berselisih pendapat tentang berapa kali berlakunya penurunan al-Quran secara sekali Gus. Terdapat tiga pandangan mengenai hal ini, iaitu penurunan al-Quran dari Allah SWT ke al-Lauh al-Mahfuz; kali kedua, dari al-Lauh al-Mahfuz ke Bait al-‘Izzah di langit dunia; Dan kali ketiga, Penurunan kepada Jibril a.s. Dalam tempoh 20 malam.
 
Al-Suyuti dalam kitabnya ‘al-Itqan if Ulum al-Quran’ berdasarkan tiga riwayat oleh Ibn ‘Abbas, Hakim Dan al-Nasa’i, hanya membahagikan kepada dua peringkat sahaja iaitu dari al-Lauh Mahfuz ke Bait al-‘Izzah Dan dari Bait al-‘Izzah kepada Rasulullah s.a.w. Melalui Jibril a.s.



jadi , sesamalah kita mengkaji Al-Quran yang diturunkan oleh ALLAH SWT.


Sehubungan itu, peristiwa Nuzul al-Quran harus dihayati umat Islam kerana ia menjadi asas keimanan terhadap al-Quran bahawa ia adalah kalam Allah. Bahkan, ia dilihat asas utama dalam pengakuan umat Islam terhadap kerasulan Nabi Muhammad SAW serta keyakinan Islam itu agama benar, satu-satunya agama yang diredai di sisi Allah . 



keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ FRIENDS NEVER ENDS CONTEST !



salam hey hey hey


whooaaa ! today ajue masukk contest tau . tapi for fun only . busan bersahaja . jum like beramai ramai . apa kata ? i need your vote . just for fun not hate , just love ;) 

senang jee . mula mula you all pergi page ini FNEA page . 
pergi dekat album friends never ends contest and cari pic ajue noem 6 . tak pon , nih haa link dia . just click and i need your vote . just liking the picxaa ! ;)




and done ! thanks love . ajue masuk contest nie just for fun . masa class break tadi ternampak pulak cik arissa kita nih invite contest nih . and ajue masuk . heee . thanks love . hope u'oll bagi kerjasama . xpcially my cuties lovely stalkerr :)

kbai

keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ bengkak otak =='

salam visitor .


pada tengah malam buta nih , ajue rasa macam nak terbitkan satu entry baru lah . tak mengantok lah pulak kan . mana tak nya , ajue tidur pukul 10 malam tadi and baru bangun pukul 11 malam . so , sejam tidur . dah tak ngantuk lah . jadi burung hantu lagi lah .

act , malam nih ajue bengkak otak menghafal text untuk public speaking esok . yaaa amppuunnn ! pagi tadi mintak cari bahan , esok dah nak present . pergghh !
  memang lah menghafal text tuhh macam buadd maggi kan ? --'



dah lah in english . in malay pon macam ingat tak ingat points dalam text dia , inikan pulak in english . memang tunggang langgang lah verb , grammar apa segala jadahnya nanti --'  esok pulak pagi pagi buta dah ada quiz . buku pon ajue tak sentuh lagi . online je tahu . online kan penting ;)

* dah ada ternet , tak kelua bilik pon takpa *

tadi pasal emosi tambah dengan pemikiran . sekarang kita masuk tajuk hati * cewwah :) 

sebenarnya ajue ni rindu bagai nak rak dekat honey madu ajue . semua kenal dah kan ? haa ? tak kenal lagi ? boleh tengok dia dekat page bambam ! act , balik hari tuh pon tak lama jumpa dia . sekijap jee . 

 awakk , rindu awak lah gemukk . everyday saya mimpi awak tahu ! saya nak awak tahu yang saya sayang awak sampai tulang belikat saya . dan berharap awak menjadi tulang rusuk kiri saya suatu hari nanti .
bolehkan ? 


iloveyoutilltheends !

kbai ;)





keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ blogg semakin jauh ;(



salam readers !


alhamdulillah , hari ni sudah hari ke 13 berpuasa . setakat nie ajue still lagi full . macam ade chance je yang ajue nak full berpuasa sebulan . *boleh dapat duwet raya banyak banyak --'

okeh , berbalik kepada tajuk entry kali nie about blogg semakin jauh . means , blog ajue nie dah lama tiada entry baru sejak berpuasa .






 bukan apa , semuanya sebab kesuntukan masa harian ajue . maklumlah , sekarang dah mula dengan assasment , assignment atas meja study . bertimbun timbun atas meja study . jenis ajue pulak yang suka meng-lastminitkan kerja . memang lah . dah tunggu nak kena submit esok baru nak buaad , tak remajalah buadd awal awal . eh eh ada pulak ? --' 


plus , ajue kan dah sem3 . sem depan on LI . nak cari tempat practikal lagi . still tak jumpa jumpa . ingatkan semuanya senang . tapi susah . kena itu ini . pengesahan online lah apa bagai . lebih dari yang memang nak cari kerja gonverment pulak . susah . lecture pulak bising suruh cari tempat yang sesuai dengan kos yang ajue amek , accountansy .


kira kira dannn kira . calculate tak lepas dari pandangan . 

lagi lagi lagi , sem3 ni jugak ajue amek MUET . ya hadoii , struglling  sangat lah nanti kan ?


 final nanti , mesti buku buku mengelilingi ajue . jadi macam sem lepas . atas meja buku , atas katil buku , atas kerusi buku , atas karpet pon buku , semuanya dengan buku . makan pon bersama buku . lebam sebab study last last minit . tapi kan , macam tuh lah baru rare ! heeee . masuk exam dengan biji mata yang lebam kan ? nampak siket study --'

so , conclusionnya ialah , jangan lah jadik macam ajue yang suka buadd kerja last minit. nanti padah menemui anda . HAHA !





keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ hangen satu jiwa ;)

assalamualaikum .


today , cukup a week berpuasa . alhamdulillah , cukup lagi ajue berpuasa seminggu . harap ajue full berpuasa tahun ni . insyallah ;) 

tapi , dalam bulan ramadhan ni lah banyak dugaan kan ? u'oll pon sama . tau dah . marah sana sini , hangen tak tentu pasal . kalau dah hot , habes orang kena semburr . tak kira salah atau betul , semua kena . kesian diorang kadang kadang . act , ajue bukan lah nak marah tak tentu pasal . tapi ada sebab . kalau tadek sebab , tadek nya nak marah . except , period pain . haaa , tuh laen kira . ajue dah merapu lari tajuk . 



okei . macam tuh la . hari ni je ajue tak okei . esok okei lah nih . sentapp jeee . erghh . apa masalah pon ajue sendiri tak paham .




sekarang pon kuadd merajukk . pelik lah ajue ni . sensetif pulak sekarang . haihhh .
bila merajuk , muncung mulut macam bby gurl ni lah . boleh ikat riben pulak tuh . hahaha !

entah lah . malas lah nak taip entry lebih lebih . sebab nanti jadi pertanyaan pulak entry kali nie untuk siapa .

credit untuk orang yang cakap lebih . 

tengok dulu awak tu macam mana . nak semburr orang pon boleh . tapi tengok keadaan sekeliling . saya tahu saya tak perfect macam awak . awak bagus , cantek , semua . semualah awak ;)
saya okei jee . tapi kalau awak rasa bahagia dengan hidup awak macam tuh , yeea , goo on ! teruskan darling . saya tak kesah , hidup awak , life awak kan ?

kbai !









keep it REAL ! tulis blog pakai ♥

♥ happy fasting ;)

assalamualaikum .

penat penat penat . astagfirullahalazim . sabau lah ajue . nama dah puasa kan ? orang laen pon penat juga . 
ohh , before i forget it . happy fasting semua untuk yang beragama islam ;) semoga di bulan ramadhan al mubarak ini , ramai lah yang menambah kan pahala masing masing . yela , sebab semua kena puasa . bukan makan shj . tapi , puasa mata , puasa hidung , puasa perbuatan , bercakap juga berpuasa kan ? *ayat yang lebih dalam lagi , takboleh lah nak mengumpat --'

hari ni 2nd day berfasting kat campsys . teringin nak berbuka kat rumah . maybe hujung minggu ni kot , balik kan? ajue nak berbuka puasa ramai ramai dangan family . sekarang ajue terasa gila nak makan bubur lambukk kesukaan ajue yang ummy buaadd .. aduh , watlek ajue . watlek . jumaat ni kan balik rumah . suruh lah ummy buadd . dalam kelas pagi tadi pon dah terbayang bayang kelazatan nya . cewaah . haha ! 

sekarang ajue berentry ni pon sebab nak mempercepatkan masa untuk berbuka . fuhh ! 


waktu ni muka memang tak boleh belaa . perutt berbunyi . sahur tadi ajue dah makan roti sekeping , vico segelas , air masak . rasanya dah cukup . tapi sekarang status ajue .......

soo ...


aduhh , mengalahkan budak kecik yang baru nak belajar puasa pulak . maluu siket cik ajue . tak , bukan apa , kelas petang tadi yang buadd ajue penat . sebab cuaca panas terik . 


hurmm . sabau lah ajueeee . okelah . nak siap siap untuk berbuka . kbai ;)

opss , lupa . selamat berbuka semua ! 






keep it REAL ! tulis blog pakai ♥


ShoutMix chat widget